Україна отримає 24 батареї ЗРК IRIS-T від Німеччини

ЗРК IRIS-T

До 2026 року Україна загалом отримає 24 системи ППО IRIS-T від Німеччини — 12 середньої дальності IRIS-T SLM та 12 малої дальності IRIS-T SLS.

Канцлер Олаф Шольц прийняв першу систему ППО IRIS-T для збройних сил Німеччини та підтвердив замовлення на ще п’яти, а також додаткових 17 для України, пише Bloomberg.

Виступаючи в середу на базі військово-повітряних сил на північному узбережжі поблизу Кіля, Шольц сказав, що закупівля для Бундесверу шести IRIS-T, виготовлених компанією Diehl Defense GmbH & Co. KG, відіграватиме ключову роль у зміцненні Європейської ініціативи Sky Shield. Наразі 21 країна, включаючи Велику Британію та Туреччину, підписалася під очолюваним Німеччиною проєктом, покликаним зробити континент менш вразливим до авіаударів у час посилення геополітичної напруги.

В Україні IRIS-T допомогли збити понад 250 російських ракет та безпілотників і врятували багато життів, сказав Шольц. За словами урядовця, до 2026 року Україна отримає 24 системи IRIS-T з Німеччини, 12 середньої дальності та 12 малої дальності.

Система ППО IRIS-T SLМ. Фото: Diehl Defence Система ППО IRIS-T SLM. Фото: Diehl Defence

Наразі Україні вже передано 7 батарей ЗРК IRIS-T — 4 середньої дальності IRIS-T SLM та 3 малої дальності IRIS-T SLS. Відповідно до слів Шольца, а також даних урядового звіту, ще очікується передачі 8 систем IRIS-T SLM та 9 IRIS-T SLS. При цьому чотири системи мають поставити до кінця цього року, решту 13 наступного.

Німеччина ж матиме всього шість систем IRIS-T, які для Бундесверу коштуватимуть приблизно 950 мільйонів євро, додав чиновник, який побажав залишитися невідомим.

Система ППО IRIS-T SLS Система ППО IRIS-T SLS